Kilo verme sorunu insanın hormonal dengesi ile ilgili olup obezite sorunu olanlar hayatları boyunca kilolarından kurtulmanın yöntemlerini aramışlardır. Akapuntur tedavisinde zayıflama tedavisi de bulunmaktadır. Şimdi bu bölümümüzde şişmanlık (obezite) tanımları ile bu sorunun akapunktur ile ilişkisini anlatacağız.
Vücudumuzdaki yağ dokularının normalden fazla olmasından dolayı ortaya çıkan bir sonuçtur şişmanlık (obezite). Çeşitli testler yapıldığında kilolu birisinin herhangi anormalliği olmayabilir. Ancak tıp ın bildiği 2 şeker hastalığı tanımlanmıştır bu konuda.
1- Şeker hastası olan kişilerin %60 ı şişmandır.
2- Vücudumuzdaki yağ dokularının artması sonucunda hormonal-metabolik hastalıklar ve bunların takibinde kalp damar hastalıklarının türemesi yada bu hastalıkların daha da ilerlemesi ile doğrudan ilişkilidir.
Tüm bunlar bilinirken neden yemen yeme alışkanlığımızdan vazgeçemiyoruz sorusu aklınıza takılabilir. Obezite sorunu olanların damak tatları belli bir seviyeye gelmiştir ve yeme alışkanlıklarından kolay kolay vazgeçemiyorlar. Yemeğe başladıklarında daha geç doyuyorlar ve daha geç doydukları için yemek yeme alışkanlıkları tüm gün çeşitli zamanlarda gerçekleşiyor ve sonucunda dengesiz beslenme ve obezite sorununu devam ettiren bir süreç devam ediyor.
Obezite yi ortadan kaldırmak için diyet uygulamak yeterli olmaz. Hastanın alışılmış her zamanki yemek yeme alışkanlıkları ortadan kaldırılması ve yaşamımızdaki yeme alışkanlığımızdan tümden değişmesi gerekir.
Gerçekten şişman olup olmadığınızı gelin beraber basit 2 yöntem ile bulalım.
1. yöntem
Bedensel Kitle İndeksi = Vücut ağırlığı (kg olarak) / boy (mt olarak)
diyelim 95 kilosunuz ve boyunuz 175 cm. 95 / 1.75 = 54,28 sonucunu buluyoruz.
<19 = zayıf
19-25 arası =normal
25-20 = fazla kilolu
30-40 = şişman (obez)
>40 çok şişman (morbid obez)
2- Bedensel Ölçümü
Riskli bölgeler erkeklerde 102 cm kadınlarda 88 cm dir. Meziro yardımı ile belinizdeki bedeni kontrol edin ve riskli bölgeler olup olmadığınıza bakın. Bu riskli bölgelerde iseniz ortaya çıkabilecek çeşitli sağlık sorunları aşağıda yazılmıştır.
- Hipertansiyon
- Safra Taşları
- Karaciğerde Yanma
- Uyku Solunum Sıkıntıları
- Şeker Hastalığı
Zayıflama konusunda son sözlerimizi söyleyelim. Çeşitli kısa süre zaman periyotlarında yüksek kilo verdirmeyi amaçlayan diyet yöntemlerinden uzak durulmalı ve uzun vadede dengeli beslenerek kilo vermek amaçlanmalıdır. Diyet yapılırken en hızlı diyeti değil etkili ama uzun vadede sizi zayıflatıcak ve vücudunuza herhangi bir zararı dokunmayacak diyet tipi tercih edilmelidir.
15 Ağustos 2008 Cuma
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder